Kulatý stůl „Severovýchodní Sýrie (NES) na hraně: turecké drony, kmenové nepokoje a boj za stabilitu“

Datum publikace: 18. října 2024

Dne 17. 10. 2024 uspořádalo Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) Vysoké školy CEVRO uzavřený kulatý stůl s názvem „Severovýchodní Sýrie (NES) na hraně: turecké drony, kmenové nepokoje a boj za stabilitu“ s Mohammedem Ibrahimem, expertem na politickou a bezpečnostní situaci v Sýrii.

Debatu moderoval Filip Sommer, ředitel Centra blízkovýchodních vztahů (PCMR). Akce proběhla podle Chatham House Rules.

V rámci této akce proběhla diskuse ohledně současné pozice kurdské samosprávy v rámci Autonomní administrativy severní a východní Sýrie (AANES). Diskuse se zaměřovala zejména na vnitřní politickou dynamiku a vnější hrozby pro AANES, jako pokračující nátlak Turecka nebo Íránu, který je dlouhodobým spojencem syrského režimu. Dále se debata točila okolo současných náznaků normalizace vztahů mezi Tureckem a Sýrií a jejích dopadů na entitu AANES. V neposlední řadě se diskutovala i pozice AANES a celé Sýrie v rámci současné eskalace napětí v Libanonu v rámci konfliktu mezi Hizballáhem a Izraelem.

Kontext

AANES, známá také jako Rožava, spravuje multietnický region obývaný především Kurdy, Araby a Asyřany. Politicky funguje v rámci decentralizovaného systému, který je postaven na přímé demokracii, rovnosti pohlaví a etnickém pluralismu. Z ekonomického hlediska se region potýká s problémy způsobenými mezinárodními sankcemi, nestabilitou způsobenou konflikty a omezeným přístupem k obchodním trasám, ačkoli se snaží vybudovat soběstačnost v zemědělství a energetice. Stejně jako zbytek Sýrie je oblast AANES postižena přílivem uprchlíků ze sousedního Libanonu, jehož jižní část se nyní potýká s invazí Izraelských obranných složek (IDF).

Kritickým problémem zůstává bezpečnost, přičemž Syrské demokratické síly (SDF), podporované mezinárodními partnery, především USA, pokračují v boji proti pozůstatkům Islámského státu v Iráku a Sýrii (ISIS). Kromě vnitřního nárůstu aktivit ISIS uvnitř regionu čelí AANES významným vnějším hrozbám. Turecké drony často útočí na klíčové vojenské a civilní osoby ve správě s cílem oslabit její vedení a vliv. Mezitím Írán a Asadův režim aktivně usilují o destabilizaci AANES z jihu, přičemž využívají místní kmenové a klanové dynamiky, snažící se vyvolat nepokoje a omezit autonomii regionu. Tento mnohostranný tlak ohrožuje dlouhodobou stabilitu AANES a komplikuje její úsilí o mezinárodní uznání.

Životopis řečníka

Mohammad Ibrahim je v současné době expertem na politickou a bezpečnostní situaci v Sýrii. Mohammad pracoval několik let v rámci stabilizačního programu post-ISIS Syria’s Stabilization Program financovaného USAID a prováděl výzkum zaměřený na obnovu základních služeb, posílení inkluzivní, odpovědné a participativní místní správy a obnovu zdrojů obživy. Má také dlouholeté zkušenosti v oblastech Access, Safety, and Security pro několik humanitárních organizací v Sýrii od začátku konfliktu.

Workshop pro studenty CEVRO

Mohammed Ibrahim se dne 16. 10. 2024 zároveň výrazně podílel na workshopu pořádaném PCMR, jehož cílem bylo si ukázat, jak provádět výzkum v konfliktních a post-konfliktních oblastech. Mohammed zde prezentoval své dlouhodobé zkušenosti s výzkumem v Sýrii. Prezentaci svých zkušeností pak přidal i Filip Sommer, ředitel PCMR, který má za sebou terénní výzkum na iráckých sporných územích. Workshop byl určen primárně pro studenty vysoké školy CEVRO.

Zdroj obrázku: https://www.voanews.com/a/revolt-halted-but-us-backed-forces-still-face-challenges-in-eastern-syria/7259012.html